Install wizard does not run, no virtualmin menu item

Install wizard does not run, no virtualmin menu item

So I attempted to install virtualmin gpl on recently setup centos 7 vps. Webmin had already been installed and a frw of the packages that would be install by virtualmin.

I run install.sh and everything proceeds without any errors reported…but when I log into webmin again, nothing much happens, the configuration wizard does not run, and there is no webmin/virtualmin menu items at the top left.

So I ran the install script, again apparently successfully, and then re-installed with same result.

Checking the install log I notice two errors:

Setting Webmin theme
Setting Usermin theme
Error occurred while setting Usermin theme: Failed to open PID file at …/web-lib-funcs.pl line 1397.

Error occurred hiding Webmin upgrade page:
convertquota: You have to specify action to perform.
convertquota: Utility for converting quota files.

Any ideas/suggestions ?

Howdy,

Hmm, those errors shouldn’t cause the sort of issue you’re describing. In fact they’re actually normal in many situations.

What is it that you see when logging into Webmin?

Also, is there any chance you could attach your /root/virtualmin-install.log file? You may need to give it a .txt extension in order to attach it.

-Eric

Yes, I didnt think those errors were the likely cause.

When logging into webmin I just see the ‘normal’ webmin screen, (see partial screenshot attached)

In particular, there is no link to virtualmin in top left as I see in screenshots on the virtualmin site.

I attach the install log.

Thanks, Steve

PS cant attach the screenshot or log cos of oops validation error suggesting files are too large - which they are not !

Nope, still can’t attach log or screenshot.

The webmin log shows lots of these:

Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newleft.cgi line 173.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newleft.cgi line 173.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newleft.cgi line 173.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newleft.cgi line 173.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newright.cgi line 30.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newright.cgi line 30.
Use of uninitialized value in string eq at /usr/libexec/webmin/virtual-server-theme/newright.cgi line 30.
and
“my” variable @cachestruct masks earlier declaration in same scope at /usr/libexec/webmin/squid/squid-lib.pl line 523.

Hmm anothother thought - it is not because I am logged in as user with su privelege rather than root ?

Yes that was the problem – need to make clear in the documentation that need to be logged in as ‘root’ rather than a user with ‘root’ priveleges.

Isn’t it better to be logged in as a user for security ?

Okay now I figured it I think, having logged in as root I have given the user permission for all modules, logged out and logged in as user and have access.

Howdy,

I’m glad you got it working!

Though in theory any user who is considered a “Master Admin” should work as well as root – that includes normal users with “sudo” rights.

I’ll do some testing there to see if I can reproduce this… however, what you’re describing is the normal way of accessing Virtualmin using using a distro like Ubuntu, which has root disabled by default.

-Eric